top of page

Conferinţa Internaţională privind

Optimizarea Performanţei Instanţelor

şi a Alocării Resurselor

 11 martie 2013

Centrul de Conferinţe al Institutului Naţional de Statistică, Bucureşti - România

Vorbitori



Ana Maria Andronicexpertul juridic local în cadrul proiectului, a activat atât în calitate de judecător cât şi de formator în cadrul INM. Domnia sa oferă de asemenea consultanţă pe probleme de management al instanţelor şi formare profesională. Dna. Andronic a lucrat anterior în cadrul proiectului Asociaţiei Baroului American în România, contribuind printre altele la elaborarea Strategiei de reformă a sistemului judiciar din România şi oferind comentarii referitoare la procesul general de reformă din România. Domnia sa practică avocatura în România iar de curând a fost admisă şi pentru practicarea acesteia în Statele Unite ale Americii.



​Francesco Contini lucrează ca cercetător în cadrul Institutului de Cercetare în Domeniul Sistemelor Judiciare al Consiliului Naţional al Cercetării din Italia, în cadrul căruia coordonează noile arii de cercetare din domeniul evaluării performanţei judiciare. Domnia sa studiază principalele surse de transformare ale sistemelor judiciare, cum ar fi introducerea inovaţiei tehnologice, implementarea politicilor privind evaluarea performanţei sau introducerea noilor principii de management în cadrul sistemelor judiciare. Domnul Contini a coordonat diverse studii de cercetare, printre care se numără ‘Consolidarea interoperabilităţii pentru procedurile civile europene on-line’, www.irsig.cnr.it/biecpo, şi ‘Calitatea sistemelor judiciare: rezultate ale politicilor şi cadre instituţionale’. În calitate de consultant în domeniul reformei judiciare, domnia sa a colaborat cu UNODC, UNDP, GIZ, IADB şi Banca Mondială în domenii precum cel al e-justiţiei şi cel al evaluării performanţei. Domnia sa a publicat o serie de articole şi diferite lucrări, printre care se numără ‘Judicial Evaluation. Traditions, Innovations and Proposals for Measuring the Quality of Courts Performance’ (Evaluarea judiciară. Tradiţii, inovaţii şi propuneri privind măsurarea calităţii performanţei instanţelor) (VDM 2008), împreună cu Richard Mohr, şi ‘ICT and innovation in the public sector’ (TCI şi inovaţia în sectorul public), publicată împreună cu Giovanni Francesco Lanzara (Palgrave 2009).

Judecător Lavinia Curelea este în prezent preşedintele secţiei I Civile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi activează în calitate de judecător încă din anul 1989. Domnia sa a debutat la Judecătoria Suceava, urmând o ascensiune care a propulsat-o într-o perioadă scurtă de timp în rândul judecătorilor de la Curtea de Apel Suceava, unde a activat pentru 1 an. Transferul la Curtea de Apel Bucureşti i-a adus doamnei Curelea încă 5 ani de experienţă într-o curte de apel, urmând ca de la sfârşitul anului 2004 să se alăture Instanţei Supreme din România. Activitatea didactică şi de cercetare de specialitate în calitate de colaborator, moderator şi membru în diverse comisii a doamnei Curelea i-au adus recunoaşterea naţională şi internaţională a calităţii de formator în diverse domenii precum drept procesual civil, organizare judiciară, etică şi deontologie profesională, participând la îmbunătăţirea activităţii personalului de instruire de specialitate juridică.

 

 

Mark Dietrichîn calitatea sa de vicepreşedinte al East-West Management Institute, coordonează biroul EWMI din Washington, DC, unde este responsabil de elaborarea de propuneri şi de menţinerea legăturilor cu finanţatorii, printre care se numără Agenţia Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internaţională şi Banca Mondială. Domnul Dietrich coordonează de asemenea proiectele EWMI care promovează principiul statului de drept derulate în Ecuador, Georgia şi Serbia. Domnia sa activează în cadrul EWMI de opt ani, iar anterior a lucrat în cadrul Iniţiativei Juridice pentru Europa Centrală şi de Est a Asociaţiei Baroului American (ABA/CEELI), unde a deţinut, printre altele, funcţia de director de ţară în România în perioada 1993 – 1994.

Anthony Fisser, expert în formare profesională în cadrul proiectului, a fost coordonator de echipă în trei proiecte anterioare ale EWMI derulate în România, în cadrul cărora a coordonat elaborarea şi distribuirea de manuale, sesiuni şi seminarii de formare profesională, a condus sesiuni avansate de formare destinate perfecţionării formatorilor şi a făcut recomandări cu privire la  planificarea pe termen lung, în scopul creşterii capacităţii instituţiilor de formare profesională.  Domnia sa a acumulat 28 de ani de experienţă în calitate de director al Centrului pentru Educaţie Juridică din Connecticut şi, pe parcursul ultimilor zece ani, a acordat consultanţă în numeroase ţări în toate domeniile de formare profesională, management al instituţiilor de formare profesională şi dezvoltare instituţională. Dumnealui deţine experienţă suplimentară în domeniul pregătirii juridice continue a avocaţilor. Domnia sa este avocat şi a fost numit magistrat cu jumătate de normă în cauze civile.





Neal B. Kauder, preşedinte al organizaţiei VisualResearch, Inc., este expert recunoscut pe plan internațional în domeniul analizei de date şi al arhitecturii informațiilor atât pentru interfeţe tipărite cât şi pentru cele electronice. Domnia sa ține seminarii privind prezentarea datelor şi a informaţiilor atât pentru organizaţii guvernamentale cât şi pentru cele din sectorul privat. De asemenea, dumnealui conduce sesiuni de formare în domeniul măsurării performanţei şi cel al metodelor de cercetare. Domnia sa a activat în calitate de consultant pentru organizaţii precum Banca BB&T, Autoritatea Energetică Bonneville, Serviciile pentru Testarea Educaţiei (ETS), Divizia pentru Litigii Comerciale a Departamentului de Justiţie al SUA, Proiectul privind Reforma în Justiţie în Bosnia al USAID/EWMI, Centrul National pentru Instanţe Statale (NCSC), precum şi pentru Centrele Naţionale pentru Controlul afecțiunilor. Dl. Kauder a fost implicat în elaborarea prezentărilor de dovezi într-o serie de cauze civile complexe, cea mai notabilă fiind General Dynamics & McDonnell Douglas v. United States, implicând unul dintre cele mai mari contracte guvernamentale din istoria americană – în valoare de 9 miliarde USD, caz care a implicat anularea contractului Marinei Americane privind avionul de luptă A-12.

Judecător Roland Ketterle deţine peste 20 de ani de experienţă în calitate de judecător şi manager de instanţă.Ca judecător, a activat în numeroase materii de drept, începând cu dreptul penal şi civil şi până la dreptul construcţiilor şi cel comercial. Domnia sa a activat în cadrul Instanţei Regionale din Bonn, precum şi în cadrul Instanţei Regionale şi a Curţii Supreme Regionale din Cologne. În calitate de manager de instanţă, domnul judecător Ketterle a modernizat şi organizat instanţe, s-a ocupat de coordonarea managementului resurselor umane şi a format alţi profesionişti din domeniul juridic. Domnia sa a activat în calitate de expert în drept şi a efectuat deplasări în Pristina/Kosovo, România şi China. De curând, domnia sa a activat în calitate de vicepreşedinte al Instanţei Regionale din Bonn, în cadrul căreia a fost preşedintele completului de stabilire a competenţei instanţei. Domnia sa este absolvent al Land North Rhine-Westphalia şi al Universităţii din Bonn.



Judecător Narcis-Violin Stoica, preşedintele Tribunalului Iaşi, are o vechime de peste 13 ani în funcţia de judecător, în prezent activând în cadrul secţiei penale a acestei instanţe. Este specializat în judecarea de cauze penale cu minori, de corupţie, de criminalitate economico-financiară, informatice şi altele. A urmat multiple formări, naţionale şi internaţionale în diverse domenii, inclusiv în cel al managementului judiciar. Este formator al Şcolii Naţionale de Grefieri la mai multe discipline şi, totodată, vicepreşedintele Asociaţiei Magistraţilor din Iaşi. Are experienţă didactică preuniversitară şi universitară, urmând şi cursuri de formare în domeniul tehnicilor didactice. A colaborat, în trecut, cu I.N.M. prin participarea ca lector şi/sau la întocmirea unor studii la/pentru seminariile pe tema „Politicilor publice în justiţie”. A participat ca expert în cadrul mai multor proiecte, a formulat propuneri de lege ferenda, a contribuit la elaborarea unor ghiduri de informare sau de bune practici, precum şi a mai multor articole, analize sau studii de specialitate. În cadrul proiectului „Determinarea şi implementarea volumului optim de muncă al judecătorilor şi grefierilor şi asigurarea calităţii activităţii instanţelor” a coordonat - la nivelul Tribunalului Iaşi - activitatea de implementare a activităţilor acestei instanţe pilot.





Kenneth Stuart a lucrat în calitate de judecător în cadrul instanţelor statale din SUA timp de 25 de ani, iar timp de 11 ani din aceştia a activat în calitate de preşedinte al unei instanţe urbane cu o activitate mare. În această calitate, domnia sa a fost vârful de lance în ceea ce priveşte introducerea medierii şi a metodelor alternative de soluționare a disputelor în sistemul judiciar şi în ceea ce priveşte introducerea echipamentelor informatice în sălile de judecată. Pe parcursul ultimilor zece ani, dumnealui a lucrat în proiecte internaționale axate pe ameliorarea sistemelor judiciare din statele din Europa de Est, demne de menţionat fiind cele din Bulgaria şi Serbia, înainte de venirea sa în România. Aceste activităţi au implicat eforturi ample pentru îmbunătăţirea activităţii instanţelor prin intermediul programelor bazate pe instanţe model, îmbunătăţirea administrării instanţelor şi activităţi legate de sistemele financiare ale acestora.



Judecător Nicoleta Ţînţ deţine peste 15 ani de experienţă în calitate de judecător, desfăşurând activitate specifică la Judecătoria Braşov, Tribunalul Braşov, iar începând din februarie 2006 la Curtea de Apel Braşov. Domnia sa are experienţă didactică, din 2004 fiind formator în cadrul Școlii Naţionale de Grefieri - Departamentul de Formare Continuă. A exercitat şi atribuţii manageriale, fiind vicepreşedintele Tribunalului Braşov în perioada 2002 – 2006. Din luna mai 2012 este delegată în funcţia de vicepreşedinte la Curtea de Apel Braşov, făcând parte din echipa acestei instanţe pe parcursul derulării proiectului „Determinarea şi implementarea volumului optim de muncă al judecătorilor şi grefierilor şi asigurarea calităţii activităţii instanţelor”.





Dr. Jesper Wittrup este coordonatorul echipei de proiect. Domnia sa beneficiază de peste 15 ani de experienţă în domenii precum reformele administrative, analiza şi dezvoltarea sistemelor destinate managementului performanţei şi realocării resurselor în sectorul public, fiind specializat în domeniul proceselor reformei judiciare. Timp de cinci ani, domnia sa a activat în calitate de consilier în cadrul Administraţiei Instanţelor din Danemarca (Consiliul Judiciar Danez), unde a deţinut un rol esenţial în ceea ce priveşte planificarea şi implementarea iniţiativelor strategice care se concentrează asupra managementului performanţei. Din anul 2004, domnia sa acordă consultanţă guvernelor şi consiliilor judiciare din Europa de Est în ceea ce priveşte reformarea şi administrarea sectorului judiciar. În afară de aceasta, dumnealui s-a axat în ultimii ani pe aplicarea tehnicilor de evaluare comparativă avansată, cum ar fi modelul de analiză de date, în scopul evaluării performanţei şi modului de utilizare a resurselor al organizaţiilor din sectorul public. În prezent, dumnealui coordonează un program cu finanţare guvernamentală care urmăreşte efectuarea evaluării comparative de ultimă generație în domenii majore ale sectorului public din Danemarca.

bottom of page